Depresyon

 

Depresyon Nedir?

Biryelerin bir zarar, kayıp veya çeşitli konular üzerinde duydukları endişelerin günlük haytta süre gelen sürekli üzüntü ve normalde keyif alınabilen aktivitlerde dahi ilgi azalması ile tanımlanan bir hastalıktır.

Çoğu insanın normal hayatında çeşitli olaylar sonucu geçici bir keyifsizlik veya geçici üzüntü yaşayabilirler.Günlük yaşantıyı büyük ölçekte etkilemeden ve bu üzüntü-keyifsizlik halinden kısa bir sürede kendi kendine kurtulmak olağan bir durumdur.

Tüm bunların yanısıra sürekli hale gelmiş endişelendirici ve gündelik hayatta aksamalara sebep olan keyifsizlik durumu depresyona işarettir.Depresyon önüne geçilmediği, fark edilmediği ve tedavi edilmediği sürece kişiyi günden güne sıkıntılı ve bunaltıcı bir ruh haline sokmakla kalmaz aynı zamanda bazı ciddi bedensel hastalıkların kuvvetlenmesini, hatta kanser vb hastalıkların ölümle sonuçlanmasını kuvvetlendirmektedir.

Depresyon olan insanlarda genellikle enerji düşüklüğü-kaybı,  sık iştah değişikliği, uyuma problemleri, kaygı, karasızlık, konsantrasyon eksiklikleri, umutsuz hissetme, kendine zarar verme ve hatta intihar düşünceleri görülmektedir.

Her kesimden, her yaş grubunda ve her zaman aralığında karşılaşılabilen depresyon hastalığı her iki cinsiyettede yaygın olarak görülmektedir.Ciddi depresyon vakaları genelde hayatta ciddi değişimler veya gelişim sürecinde olan ergenlikten yetişkinliğe geçiş süreçlerinde vuku bulur.Bazı depresyon hastalarında sebep teşkil edebilecek bir olay veya olaylar serisinede rastlanmayabilir.

Depresyon tekrarlayan ve tekrarlayabilir bir hastalıktır.Çok iyi geçen ve sonuçlanan tedavi süreçlerinin ardından bile depresyonun tekrar görülmeside gayet olağandır.Her biriken depresyon sürecinden sonra, tekrarlama olanağıda ortamktadır.Oldukça yaygın ve popüler olan “depresyon” kavramı bu hastalığın tedavi edilmesine yönelik etkili çeşitli tedavilerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Birkaç türü olan depresyon bozuklukları; majör depresyon yani bipolar bozukluklar, mevsimsel bozukluk veya melankoli olarak adlandırılır.Melankoli durumu depresyonun diğerlerine göre daha şiddetli bir şekli olup majör depresyon kadar günlük yaşamı aksatmaz yinede daha uzun süreçlerde seyredebilir.

Depresyona daha eğilimli olan kişiler;

Bir yakınını kaybedenler, iş kayıpları, ani büyük değişimler, adapte olamam gibi sorunlardan aşırı stres duyan kişiler,

Ailesinde depresyonlu kişiler bulunan bireyler, kalıtsal çeşitli faktörler, sosyal ilişkiler ve gelişim sürecinde ailenin yetiştirme tarzı,

Anksiyete, obsesif kompülsiv bozukluk madde bağımlılıkları ve yeme bozuklukları diğer psikolojik rahatszılıklar etkisinde olan kişiler,
Ciddi bedensel engeller ve hastalıkları bulunan kişiler,

Ve çeşitli ilaç kullanımları sonucu depresif semptomları tetikleyebilecek ilaçları kullanan kişilerde eğilim oldukça yüksektir.

Depresyon Tedavisi

Çok çeşitli sebepleri olabildiği gibi çok çeşitli şekillerde de tedavisi mümkündür.Yinede  en sağlıklı yöntem olan psikoterapi yöntemleri bireylerde gelişen depresyon nedenleri iyi şekilde incelenip değerlendirimeli ve ugyun tedaviler veya terapiler uygulanmalıdır. Depresyon yaşanmasına sebep olan faktörler iyi belirlenmeli ve bunlar üzerinde yoğunlaşılarak planlı bir süreç takip edilmelidir terapi ne kadar sağlıklı ilerlerse hastanın depresyon halinin geri dönüşler yaşama şansı oldukça azalacaktır.Diğer psikoterapi yöntemlerinin aksine ilaç tedavisi depresyon terapilerinde sıkça başvurulan ve hastanın kalıcı bir şekilde depresyondan uzaklaşmasında katkı sağlayabilen ek bir tedavi yöntemidir.

Antidepresanlar

Geniş çeşitlilikte ve etkili antidepresanlar bulunmaktadır.Hastaların çoğu ilaç tedavisine hızlı cevap vermekle birlikte hızlı sonuçlarada ulaşılabilir.Maliyetleri değişkenlik gösteren ve geniş yan etkileride barındıran antidepresanlar hastayı farklı yönlerden etkileyebileceği için mümkün olabildiğince tercih edilmemeye çalışılmakta ve farklı ilaçlar veya karlı ilaç kombinasyonları ile kullanılabilmektedir.Sürekli tekrarlayan veya tekrarlama ihtimali bulunan durumlarda bazı ilaçların süresiz koruma dozajında kullanılmasıda gerebilmektedir.

Depresyon Testleri Nedir?

Depresyonun anlaşılabilmesi için doktorlar eşliğinde veya bireylerin kendi başlarına uygulabildikleri çeşitli testler bulunmaktadır.Bu testler doktor gözetiminde tedavi sürecine veya belirtilerin belirlenmesine yardımcı olurken, bireylerin tedavi alıp almama konusunda bir fikirlerinin oluşmasınıda sağlayabilmektedir.

Testlerdeki bazı sorular şu şekilde sıralanabilir

Çoğu zaman moral bozukluğu veya stresli-üzgün anlar yaşıyormusunuz?

Daha önce keyif aldığınız veya ilgi duyduğunuz şeyler ekaşrı ilgi veya keyif kaybı söz konuşumu?

İntihar veya kendine zarar verme düşünceleriniz var mı?

Kendinizi yetersiz veya gereksiz hissetiğiniz oluyor mu ?

Zihninizde bulanmalar yaşıyorumusunuz?

Kilo kaybı yaşıyormusunuz?
Uyku problemleri yaşıyorumusunuz?

Sürekli huzursuluk halindemisiniz?

Sebepsiz ve sürekli yorgunluk haliniz var mı?

Gelecek kaygılarınız var veya gelecke hakkında ümitsizmisiniz?

Bu sorulardan en az iki ve daha çoğuna cevabınız evet ise ve belirtiler iki hafta veya daha uzun süredir devam ediyorsa majör depresyonda olabilirsiniz.

Depresyon belirtileri ile kendi çabalarınızlada mücadele edebilirsiniz.Moraliniz bozuk veya çöküntüde hissediyorsanız yapılabilecek bazı şeyler;

İletişiminizin iyi olduğu ve güvenilir çevrenizden kişilerle duygularınızı paylaşabilir,

Uzman bir yardım alabilir,

Yürüyüş veya çeşitli egsersizlerle kendinizi bu durumdan uzaklaştırabilir ve kendinize odaklanabilir,

Düzenli uyku ve düzenli yeme alışkanlıkları edinmek ve bunları sürekli hale getirmek büyük ölçüde yardımcı olabilir.

Daha önce keyif aldığınız şeyleri yapmayı tekrar deneyebilirsiniz,

Devam eden olsumsuz düşünce ve eleştirilerin farkında olup bunları yönetmeyi değiştirmeye uğraşabilirsiniz.

 

Çevrenizde Depresyon Belirtileri Gösteren Kişilere Karşı Hangi Tutumla Yaklaşılmalı?

Depresyon bir hastalıktır, kişilerde karakter zayıflığı olarak adlandırılmamalı ve karıştırılammalıdır.

Tedavi edilebilirliği unutulmamalıdır.Tedavi yöntemleri ve süreçleri depresyonun şiddetine göre değişiklik gösterdiği hatırlanmalıdır.

Depresyon belirtileri gösteren kişilerin sosyal çevre, ailesi ve arkadaşlarından alacağı destekte depresyonun azalması ve iyileşmesi açısından büyük destek sağlayabilir. Depresyonla mücadele eden kişilerin çevrelerinin sabırlı olamlaarı ve emek göstermeleride mühimdir.Stres altında olan bireylerin stresinin azaltıması veya bu konularda rahatlatıması gerekmetedir.

Depresyonda olan kişilere yardım etmek, yargılamadan dinlemek ve her şekilde desteğinizi sunmak istediğinizi açıkça belirtebilirsiniz.Tedavi süreci başlamış hastalarda ilaç tedavisi gibi tedavilerine devam etmeleri konusunda teşvik ve hatırlatıcı şekillerde yardımcı olunabilir.

Kendine zarar vermeyi düşünen, planlayan veya kendine zarar vermiş kişileri yalnız bırakmamaya özen gösterin.Hızlı bir şekilde bir uzamana veya doktor yardımına ulaşmaya çalışın ve yardım isteyin.