Kendini Başkalarıyla Kıyaslamak

4fd32beab6f94cd08b159d1918cadbe2.jpg

Kendimizle olan içsel mücadelemiz, bazen dünkü halimizle yarışmak gibi bir hal alabilir. Birçok insan için, bu düşünceler sağlıklı olabilir. Ancak hayatta bazen, "Bende ne eksik?", "Neden başkasını tercih etti?", "Benden hangi yönleri daha iyi?", "Onun gibi olmalıyım", "Başkalarının yaptıkları daha doğru" gibi çeşitli düşüncelerle boğuşurken bulabiliriz kendimizi.

Peki, neden kendimizi karşılaştırırız? Kimle karşılaştırıyoruz?

Bazen aldatıldığımızda, bazen yalnız hissettiğimizde, bazense kendimizi yetersiz gördüğümüzde, bu karşılaştırmaları daha da artırırız. Bir süre sonra, kendi değerimizi bu karşılaştırmalarla belirleriz. "Değersizim", "Bende eksiklikler var", "Şunu değiştirmeliyim", "Sevilmeye değmem veya estetik mi yaptırsam" gibi düşüncelerle sararız kendimizi. Peki, bu düşünceler hiç bitiyor mu? Zihnimize aldığımız bu düşünceler giderek artmıyor mu, daha da değer kazanmıyor mu düşündükçe, ona zaman ayırdıkça büyük bir dağ haline gelmiyor mu?

Ve bu sebeplerle, o kıyaslamalar içinde boğulmaya devam etmiyor muyuz?

Bu durumda ne yapabiliriz?

Yapabileceğimiz en güzel şey, kanıt toplamaktır. Gerçekten bir eksiklik var mı bizde? Ya da kime göre eksik, bunu bize söyleyen kimse oldu mu? Kendinizi takdir etmeyi ihmal etmeyin, neler yaptığınızı, neler başardığınızı hatırlatın kendinize. Karşılaştırma yaptıkça özgüveni düşer insan, içe çekilir, yaptıklarının doğruluğundan veya geçerliliğinden daha fazla onay alma ihtiyacı duyar ve en önemlisi üzülür. Kendinizi başkalarıyla karşılaşırken bulduğunuzda sorun: Önceden niye kıyaslamıyordum kendimi? Ne değişti? Bu değişiklik bende hangi düşünceleri uyandırdı? Peki, bunları düşünürken ne hissettim? Kendinize daha az yüklenmeniz gerektiğini görmek için bir fırsat olabileceğine inanıyorum bu soruların. Ek olarak, kendinizi başkalarıyla karşılaştırdığınız zamanlarda küçük notlar alın (kolay olacaksa telefonunuza da olabilir). Bir süre sonra ne kadar çok karşılaştırdığımızda ve buna ne kadar zaman harcadığınızı görmek için iyi bir fırsat olabilir. Bunu yaparken duygu durumunuza da not verebilirsiniz, 10 üzerinden şu anki modunuza kaç puan verirsiniz gibi? Alışkanlıklarımız değişmesi güç olsa da bu tarz minik ödevlerin uzun vadede çok işe yaradığı bilinmektedir. Kendinizi yargılarken ve değiştirmek istediğiniz bir şey olduğunda; ulaşılabilir hedefler belirlemeye çalışalım.

Sevgilerimle,

Klinik Psikolog Serpil Endirlik

 

“Yüzleşmen gereken engel kendinsin, yerini seçmesi gereken sensin; nereye gitmek istediğini, ne kadar gelişmek istediğini, hangi gerçeği bulmak istediğini kendin seçmelisin.” - Edgar Guest

Son Eklenen Blog Yazısı